ViaDeinum
bed, brood en boot

                                 Tips en toerisme


Deinum is een actief, sportief en geliefd gelegen terpendorp, langs de weilanden en op fietsafstand van Leeuwarden. Door het dorpsgebied stromen het Van Harinxmakanaal en de Ballensvaart. Via deze wateren kunt u overal in Friesland komen. Natuurlijk is heel Fryslân met de prachtige elf steden en inspirerende dorpen uw aandacht waard, maar ook in en rondom Deinum is het goed recreëren. Graag vertellen wij u wat u allemaal in onze mooie provincie kunt bezoeken. Op onze website vinden we het leuk om u een meer plaatselijke indruk van Deinum te geven: 

Bezienswaardigheden in Deinum                                        

Het oudste gebouw in Deinum is de Sint Janskerk. Deze is gebouwd op de terp in de 13e eeuw. De kerk wordt bewonderd om haar prachtige sipel (ui-vormige torenspits). Ten westen van het dorp staat een in 1936 gebouwde Amerikaanse windmotor, die in 2002-2004 geheel is gerestaureerd. Een windmotor is de opvolger van de traditionele Hollandse windmolen en de voorloper van elektrische gemalen. U kunt een bezoekje brengen aan het heuse Schoolplatenmuseum. En deze bijvoorbeeld combineren met een ludieke solextocht door de Friese Greidhoeke.   

Voorzieningen op loopafstand in Deinum

Eetgelegenheden

Ubo supermarkt van 8.00-20.00 uur geopend. Hier is tevens een AED. Ambachtsbakker Sybesma. It Holt voor een snelle snack of heerlijk dineren. Tevens café, dansgelegenheid en vele arrangementen waaronder (escape)room aan tafel.

Station Deinum                                              

ViaDeinum is uitstekend met het openbaar vervoer te bereiken. De trein rijdt 2 keer per uur de lijn Leeuwarden -  Harlingen Haven en weer terug. De trein doet de volgende stations aan: Leeuwarden, Deinum, Dronrijp, Franeker, Harlingen en Harlingen Haven. Vanuit Harlingen Haven vertrekt de veerboot naar Terschelling (105 minuten en met de sneldienst 45 minuten) en Vlieland (90 minuten).

Interessant net buiten Deinum  

Het Poptaslot in Marssum, een prachtig ingericht kasteeltje. De mummies in het kerkje van Wieuwerd. Het Jorwert van Geert Mak. De culturele hoofdstad Leeuwarden. Het elfstedenbruggetje in Bartlehiem. Het Planetarium in Franeker. De Waddenzee. En recent de 11 Fountains. In de b&b ligt een map, waar de gasten hun leukste en origineelste tips achterlaten.    


  • Bezoek de 11 fantastische fonteinen in Friesland! De Vis in Stavoren is een reusachtige fantasievis met opengesperde bek. 20 meter lang, 5 meter hoog. Mark Dion (VS).
  • Nationale parken in Friesland
  • Ballensvaart
  • Fietsen, varen, wij(d)sheid
  • Van Harinxmakanaal in de vroege ochtend
  • Station Deinum
  • Vanuit Deinum een dagje naar de Waddeneilanden? Het kan!
  • Mistfontein pal tegenover het station Leeuwarden, ontworpen door de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa. Naam: Love. Twee 7 meter hoge witte kinderhoofden en profil gezien, met een kraag van mist.
  • De Friese meren


E-mailen
Bellen
Map
Info